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Evangelista-Barreto,Norma Suely; Carvalho,Fatima Cristiane Teles de; Vieira,Regine Helena S. dos Fernandes; dos Reis,Cristhiane Moura Falavina; Macrae,Andrew; Rodrigues,Dália dos Prazeres. |
Thirty water samples were collected, at two week intervals, from the estuary of the River Cocó. The aim was to characterize the presence, distribution and types of Aeromonas spp, in the estuary of the River Cocó, Ceara, Brazil (03º46'28.83''S e 38º26'36.52''S). Aeromonas were identified in 19 (63%) samples analyzed by plating and CFU counts. Presence/absence tests were positive for 11 (37%) of the samples resulting in the detection of Aeromonas in a total of 23 (77%) of samples. CFU counts varied from < 10 to 1.4 x 10(4) CFU mL-1 . From the isolated strains seven species of Aeromonas were identified: A. caviae (29/69), A. veronii bv. sobria (13/69), A. veronii bv. veronii (8/69), A. trota (6/69), A. media (5/69), A. sobria (4/69) and A. hydrophila and... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Aeromonas; Estuary; Antibiotics. |
Ano: 2010 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822010000200027 |
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Batista,Daniele de Vasconcellos Santos; Cardoso,Ricardo Luis; Godoy,Rossana Catie Bueno de; Evangelista-Barreto,Norma Suely. |
O objetivo do trabalho foi avaliar a estabilidade física, físico-química e microbiológica da banana passa orgânica das variedades Caipira, Pacovan Ken e Prata Anã, durante 180 dias de armazenamento, bem como ajustar as curvas de secagem. As bananas foram desidratadas em estufa de circulação de ar forçada a 65°C, até umidade final entre 20-25% (b.u.). A variedade Pacovan Ken atingiu a umidade final após 37h de desidratação. O valor da atividade de água, para as três variedades, manteve-se estável aos 180 dias e caracteriza o produto como de umidade intermediária. Não se observou, em nenhum tratamento, variação significativa dos parâmetros físico-químicos pela análise de variância. Houve escurecimento do produto nas três variedades, com perda significativa... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Fruta desidratada; Atividade de água; Curva de secagem; Armazenamento.. |
Ano: 2014 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782014001001886 |
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Costa,Milena da Cruz; Cruz,Alexsandra Iarlen Cabral; Bispo,Aline Simões da Rocha; Ferreira,Mariza Alves; Costa,João Albany; Evangelista-Barreto,Norma Suely. |
ABSTRACT: This study aimed to evaluate the microbiological quality and the transmission of multidrug-resistant bacteria in different spices sold in town fairs (local food markets) in the municipalities of Recôncavo Baiano. Samples of black pepper, oregano, and cinnamon were collected over a period of six months and investigated for coliforms at 45 °C, Staphylococcus spp., Staphylococcus aureus, Bacillus spp., Bacillus cereus, Escherichia coli and Salmonella spp. The contamination in the black pepper samples (log 4.66 CFU g-1) was higher (P>0.05), than those of cinnamon (log 2.55 CFU g-1) and oregano (log 2.49 CFU g-1), particularly for B. cereus. E. coli (89%) and Salmonella spp. (67%) were isolated only from black pepper. B. cereus and S. aureus showed... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Spice plants; Antibacterial activity; Multiresistance. |
Ano: 2020 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782020000400455 |
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